Prodejní výstava keramiky Jaroslava Homoly na zámečku Belveder

Prodejní výstava keramiky Jaroslava Homoly na zámečku Belveder

Od 12. června do konce srpna 2021 bude prostor hlavního sálu zámečku Belveder patřit výstavě figurální keramiky z tvorby Jaroslava Homoly. 

Jaroslav Homola

4. ledna 1951 se v městečku Ždánicích narodil malý kozoroh. Dostal jméno Jaroslav. Rodiče Homolovi, ani pan farář netušili, že z drobka v povijanu se  vyklube  po čertech šikovný kumštýř, natož pak keramik. Tato výstava je uspořádána v rámci otevření zrenovovaného objektu Belvederu v areálu valtického zámku. Druhým důvodem bude významné životní jubileum autora. Můžeme říci, že na sedmdesát keramik Jaroslav Homola rozhodně nevypadá. Je to pořád statný chlap, v obličeji lehce ruměný, tu barvu má prý od žáru pece a také od slivovice. Ta (jak s oblibou tvrdí) podporuje výrazně jeho tvořivost. Kdo nevěří, ať tam běží. Výstava v prostorách Belvederu mu umožní presentovat svá volná keramická díla. Návštěvníci výstavy budou mít možnost seznámení s rozmarnou tvorbou tohoto sympatického umělce s typickou originální figurální keramikou. Homola je výrazný modelér,  se smyslem pro detail a výtvarnou pointou. Brzy si všimnete, že jeho bodří chlapíci nosí stejné kníry jako jejich stvořitel. Dále je viditelné, že se náš keramik ve své tvorbě s oblibou noří do časů na přelomu devatenáctého a dvacátého století nebo do inspirativního bezčasí folklorního moravského světa.  Zdá se, že jeho kmocháčci byli Jan Kutálek, Kamil Lhoták či Adolf Born. A také blíže neurčená množina temperamentních muzikantů a zpěváků. A to nejen z národopisné oblasti Ždánicka.

A kdopak nám povylézá s pece? Ještě rozhajcování a žízniví jsou to všelijací bodří kumpáni, různí kamarádi z mokré čtvrti. A za nimi jdou v rytmu swingu světští, různí kejklíři nebo polykači mečů. Jsou zde i pouťoví siláci, majitelé střelnic a s nimi tu pokuřují milovníci doutníků ze všech koutů světa a společnosti. Plavčíci Důrové, závodníci na prastarých motocyklech, aviatici a  další  pestrá sbírka úsměvných lidských figur a figurek. A na ten barevný galimatyáš s nadhledem kouká celá ošatka  strýců a tetek. Noblesní postavy z historie a ležérní hráči golfu.  Na to teatrum mundi s úsměvem hledí též Chaplinův tulák a starý klaun s drátěnými křídly. A všichni ti hlinění, prošlí ohněm zpívají sborem: „Tá Ždánická mája tenká…“.

Pro úplnost je třeba uvést, že tento úsměvný svět je stvořen zručnými prstíky z keramické hmoty zvané jemná šamotová. Ta má po  výpalu krémovou barvu. Finální barevnost Homolových keramik je výsledkem spolupráce různých engob i kysličníků kovů. A pro autora je typický jemný mat a decentní barevnost. Ale na vaše záludné otázky vám určitě odpoví sám vystavující autor. Ještě zbývá  abychom dodali, že keramik Jaroslav Homola je zakládajícím členem Sdružení keramiků Brno, člena Unie výtvarných umělců ČR. Je autorem celé řady významných cen. Můžeme namátkou jmenovat Zlatý oříšek České Televize Brno, IGNIS BRUNENSIS (ceny pro nejlepší ohňostrůjce) cena pro Brněnské kulturní léto či festival piva PIVEX atd. Součástí jeho práce jsou zahraniční výstavy a dílny:

  • INTERCHANGE 91 Španělsko /Katalánsko, Barcelona
  • INTERCHANGE 95 Kanada /Montreal/
  • TERRANIA 2008 MONTBLANCK /Katalánsko/
  • Gmunden 2012 Rakousko

Ale na to vše se budete moc podívat od 1. dubna 2021 na jeho kouzelné výstavě v prostorách Belvederu ve Valticích. Dodávám, že to není apríl. A jsem přesvědčen, že při pohledu na úsměvnou keramiku Jaroslava Homoly alespoň na chvíli zapomenete na běžné starosti a tíhu doby. A paní Důrová dodává: „ Jak je to krásné. Jak je krásné být kučeravým.“

Karel Křivánek

Související akce

Slavnostní otevření letohrádku Belveder

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Společenské akce

Valtice

12. 6. 2021

15.00 – 22.30