Marie Terezie se vrací do Valtic – slavnostní předpremiéra filmu v jízdárně zámku Valtice

Česká televize srdečně zve na slavnostní premiéru první části koprodukční minisérie hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma Marie Terezie, která se za účasti herců a tvůrců uskuteční v pondělí 4. prosince od 17.00 hodin v jízdárně Státního zámku Valtice. Valtický barokní zámek sehrál významnou roli při natáčení tohoto historického snímku. Přijďte se podívat na film, který ukáže lásku i  intriky na dvoře jedné z nejvýznamnějších žen evropské historie. Hollywoodský režisér Robert Dornhelm obsadil do hlavních rolí rakouskou herečku Marii Louisu Stockinger a českého herce Vojtěcha Kotka. Ten také společně s herečkami Zuzanou Stivínovou, Zuzanou Mauréry, Táňou Pauhofovou, režisérem Robertem Dornhelmem, scenáristkou Mirkou Zlatníkovou a kreativním producentem Janem Maxou doprovodí projekci ve valtické jízdárně.

Vstup na akci je zdarma.

V jízdárně bude zajištěna hlídaná šatna pro odložení bund a kabátů, občerstvení nebude k dispozici. Délka filmu je jedna hodina. Jízdárna bude otevřena od 16:30.

 

Marie Terezie

Láska a intriky na dvoře jedné z nejvýznamnějších žen evropské historie v dvoudílném koprodukčním snímku hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma.

Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jednak příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, jednak nástup na trůn a získání uherské koruny. Osudy císařovny, která na trůnu vládla přes čtyřicet let, jsou ukázány především na vztazích uvnitř habsburské rodiny - s matkou, sestrou a otcem – a s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evžen Savojský, Filip Josef Kinský nebo Bedřich Harrach. První díl se zaměřuje především na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky, a na potíže, které nastaly poté, co se ukázalo, že Marie se kvůli absenci císařského syna bude zřejmě muset stát následnicí trůnu. Druhý díl pak začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.

„Točit film Marie Terezie pro mě neznamenalo snažit se vytvořit historicky korektní výpověď o jejím životě, ale snažil jsem se její osobnost vztáhnout k dnešní době. To pro mě má daleko větší význam než natáčet historicky přesný životopisný dokument,“ říká k příběhu režisér Robert Dornhelm.

Myšlenka projektu i jeho scénáře se zrodily v Čechách, pod producentským vedením České televize. Partneři rakouské veřejnoprávní televize ORF byli překvapeni, když jim nabídka na projekt o „jejich“ panovnici přišla z České republiky, ale kvalita látky je přesvědčila, aby do projektu – společně s dalšími partnery – vstoupili. „Se scenáristkou Mirkou Zlatníkovou spolupracuji už dlouho, nejdříve v tištěných médiích a později i na televizních projektech. Po Janu Husovi a Karlu IV. jsme hledali další historické téma a Mirka se mi svěřila, že Marie Terezie je její velká hrdinka. Pojal jsem tedy odvážnou myšlenku, že bychom zkusili napsat scénář a nabídnout ho k mezinárodní koprodukci. Ve finále se podařilo dát dohromady koprodukci čtyř zemí, které daly peníze na jedno společné téma,“ popisuje vznik koprodukce kreativní producent Jan Maxa. Jedná se zatím o dosud nejrozsáhlejší koprodukci České televize. Kromě ní se na výrobě podílí i slovenská RTVS, maďarská televize MTVA a rakouská ORF. Film produkují společnosti MR Film a Maya Production, mezinárodním distributorem je Beta Film. „Bylo to poprvé, co jsem dělal jeden film ve čtyřech různých jazycích, každý herec mluvil svým rodným jazykem. Nejdříve jsem si myslel, že je to nemožné, ale mýlil jsem se. Herci byli kvůli této jazykové rozmanitosti daleko více pozorní k dialogu. Takže se žádný chaos nekonal,“ dodává Robert Dornhelm. Ten má na svém filmovém kontě více než třicet filmů, nominaci na Oscara, spolupráci se Stevenem Spielbergem nebo ocenění Zlatým Glóbem.

Druhou část minisérie uvede Česká televize 2. ledna 2018.

hrají: Marie-Luise Stockinger, Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Karl Markovics a další // scénář: Mirka Zlatníková // dramaturgie: Radek Bajgar // koprodukce: Česká televize, RTVS (Vladimír Buriánek), ORF (Klaus Lintschinger), MTVA (Daniel Papp), MR Film (Oliver Auspitz) // producenti: Marcela Mojtová, Jan Novotný // výkonný producent ČT: Jiří Vlach // kreativní producent ČT: Jan Maxa